2019-10-24-0009.jpg

GÉPEINK

Gépparkunk, eszközeink - virtuális műhelylátogatás

 

KÖZÖSSÉGI NYOMDA

  A DRUKKER nyomdaműhelyet a Műintézet Kulturális Egyesület tagjai 2018 januárjában azzal a céllal nyitották meg, hogy egy méltánytalanul elfeledett nyomdászati és sokszorosítási technikát visszahozva a köztudatba megteremtsék a közös alkotás és közösségi műhelymunka alapjait.

  Az Egyesület tagjai olyan képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti érdeklődésük, tapasztalataik és elkötelezettségük köt össze.

 A Drukker egy önszerveződő alkotóközösség és közösségi tér, ahol hagyományos nyomdai és sokszorosító grafikai eszközökkel (magasnyomás, síknyomás, riso) képzőművészeti és iparművészeti nyomatok, kiadványok születnek. Az alkotóközösség küldetése a képzőművészek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumni közösség építése, illetve alapvetően társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása.

2019-10-24-0008.jpg

Letterpress, magasnyomás

  A magasnyomás, mint a legkorábbi sokszorosító grafikai technika a nyomdászati technikák eredetének tekinthető: egyszerűségénél, variálhatóságánál és kis eszközigényénél fogva mind a mai napig használatban van, könnyen elérhetővé és megtaníthatóvá tehető bárki számára.

  A 15. századtól a századforduló idejéig használt magasnyomógépek nagy előnye, hogy működtetésükhöz akár egy ember is elég, ami szabad kísérletezést és teljes alkotói szabadságot biztosít. Ugyanakkor a tervezőgrafikai vagy képzőművészeti produktumokat kézműves metódus során, minden munkafázist kézben tartva hozzuk létre és sokszorosítjuk. Maga az eljárás feleleveníti azt a korszakot, amikor a tervezőgrafika, képzőművészet és nyomdászat nem határolódott el egymástól élesen sem személyi, sem technikai értelemben, így minden modern eljárással szemben hatékonyabban valósíthatta meg a közösségi alkotást.

2019-10-24-0026.jpg

KÜLDETÉSÜNK

A tradicionális printkultúra hagyományőrző szerepe mellett tevékenységünk - a manuális alkotásra hangolás – az értékmegőrzés mellett egy alapvető kreatív emberi szükségletre biztosít kínálatot, egy egyre inkább mindennemű matéria megmunkálását mellőző digitális korban. A műhelyben létrehozott kiadványok és műalkotások további szerveződések indikátorai: a műhely körül projektszerűen vagy állandó jelleggel tevékenykedő művészek, alkotók az intézményesült művészeti oktatást elhagyva, közösségi támogatást kapnak a műhelytől – az egyre inkább elszemélytelenedő társadalmunkban egy érdeklődési kör mentén szerveződő közösséggé formálódva.

2020-08-31-0017.jpg