top of page

DRUKKER 2018

Az év legfontosabb eredménye a közösségi nyomdaműhely megnyitása volt. Hosszas helykeresés után végül a Pécs, Király u. 48. sz. alatti ingatlant vettük bérbe, a Moiré Kulturális Egyesülettel (MAKKER bütykölde) közösen. A helység könnyű megközelíthetősége és az utcafronti kirakatok nagyban segítették a projektek népszerűsítését és köztudatba emelését. Gépeink egy helyre szállítása és működőképessé tétele, a helység átalakítási munkálatai, a levéltár felajánlásából származó betűkészletek elrendezése, a kisebb eszközök és alapanyagok beszerzése kitöltötték a májustól augusztusig tartó időszakot és bár sok munka még mindig hátra van, eredményesnek tekintjük ezt az időszakot és nagyon sok hálával tartozunk a minket támogató Erősödő Civil Közösségek programnak. A design összehangolhatósága miatt a nyomdaműhely a Drukker nevet kapta, a szomszédban található makerspace projekt pedig Makker név alatt futott.  A risograph nyomdagép és a próbanyomó beüzemelése történt meg elsőként; a Dióbél Kiadó Rendet! című összművészeti kiadványának kivitelezésével, amely digitális adathordozón és füzeten kívül 20 művészeti nyomatot is tartalmazott. A bemutató-kiállításmegnyitó október közepén kezdett szerveződni. Az év végén hosszú előkészítés után beindultak a workshopok is (riso, magasnyomtatás, pecsétkészítés, betűszedés, könyvkötés), pedagógiai foglalkozások, kiállítások.

DRUKKER 2019

A tagságunk és fizikai terünk bővülésével a műhelyben folytatott tevékenységek is gazdagabbá és sokszínűbbé váltak. A király utcai DRUKKERBEN létrehozott "ITTHON" print projekt, a "KIK AZOK A HAJLÉKTALANOK" foglalkoztató füzet, a "SZOMA" mappa további szerveződések indikátorai lettek. Az év legfontosabb eredménye az általunk tervezett nyomdaműhely újabb otthonának megtalálása és kialakítása volt. Hosszas keresés után a Nárcisz u.1. sz. alatti ingatlant vettük bérbe. Gépeink újbóli egy helyre szállítása és működőképessé tétele, a lerobbant helység felújítási munkálatai kitöltötték a márciustól szeptemberig tartó időszakot. Újabb művészeti és civil együttműködések körvonalazódtak az év második felére és beindult az élet a Nárcisz utcai "basa" műhelyben is.

DRUKKER 2020

Reményteljesen indult az év a "LAKNI KELL" projekttel, a "PARTISAN-os" kiállítás sorozatunkkal, de meglehetősen sok átszervezés és lemondott esemény jellemezte a nem csak számunkra igen nehéz 2020-as évet. Ennek ellenére a közösségi szempontból teljesen reménytelen év végére a "DIÓBÉL" kiadó, az "EZMBA Hanglemez projektje" és a PTE Művészeti Karával történő kiadványkészító együttműködéseink közös munkával tartották egyben alkotóműhelyünket. A vírushelyzet ellenére az NKA által támogatott ismeretterjesztő-foglalkoztó workshopjaink nem álltak le, az év végére/ 2021-es év elejére pedig a Nemzeti Tehetség Program támogatásával vágunk bele az alumni közösségépítésbe..  

bottom of page