DRUKKER 2018

Az év legfontosabb eredménye az általunk tervezett nyomdaműhely létrehozása volt. Hosszas keresés után végül a Pécs, Király u. 48. sz. alatti ingatlant vettük bérbe, a Moiré Kulturális Egyesülettel közösen. A helység könnyű megközelíthetősége és az utcafronti kirakatok nagyban segítik a projektek népszerűsítését és köztudatba emelését. Gépeink egy helyre szállítása és működőképessé tétele, a helység átalakítási munkálatai, a levéltár felajánlásából származó betűkészletek elrendezése, a kisebb eszközök és alapanyagok beszerzése kitöltötték a májustól augusztusig tartó időszakot, és bár sok munka még mindig hátra van, eredményesnek tekintjük ezt az időszakot és nagyon sok hálával tartozunk a minket támogató Erősödő Civil Közösségek programjának. A design összehangolhatósága miatt a nyomdaműhely a Drukker nevet kapta, a szomszédban található makerspace projekt pedig Makker név alatt fut. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a műhely önfenntartásának megteremtése hosszú távon nem elérhetetlen cél. A risograph nyomdagép és a próbanyomó beüzemelése valósult meg elsőként a Dióbél Kiadó Rendet! című összművészeti kiadványának kivitelezésével, amely digitális adathordozón és füzeten kívül 20 művészeti nyomatot is tartalmazott. A bemutató-kiállításmegnyitó október közepén kezdett szerveződni. A műhelymunka során nagy érdeklődés mutatkozott a műtárgyvásárlásra és számos további megkeresés is érkezett további kiadványokkal és plakátokkal kapcsolatban. A sétálóutca közönsége is felfedezte a helyet: laikusok és a pécsi képzőművészet ill. nyomdászat meghatározó képviselői is rendszeres látogatóvá váltak: tárgyi felajánlások, program-tervezetek és hasznos javaslatok érkeztek. Az év végén hosszú előkészítés után beindultak a workshopok is (nyomdai magasnyomtatás, pecsétnyomás, betűszedés, könyvkötés), pedagógiai foglalkozások, kiállítások rendezése és a hét végi nyomatvásárok, amelyeken saját és rokon műhelyek termékei is elérhetőek voltak.

DRUKKER 2019

A tagságunk és fizikai terünk bővülésével a műhelyben folytatott tevékenységek is gazdagabbá és sokszínűbbé váltak. A király utcai DRUKKERBEN létrehozott "ITTHON" print projekt, a "KIK AZOK A HAJLÉKTALANOK" foglalkoztató füzet, a "SZOMA" mappa további szerveződések indikátorai lettek. Az év legfontosabb eredménye az általunk tervezett nyomdaműhely újabb otthonának megtalálása és kialakítása volt. Hosszas keresés után a Nárcisz u.1. sz. alatti ingatlant vettük bérbe. Gépeink újbóli egy helyre szállítása és működőképessé tétele, a lerobbant helység felújítási munkálatai kitöltötték a márciustól szeptemberig tartó időszakot. Újabb együttműködések körvonalazódtak az év második felére és beindult az élet az új műhelyünkben is.

DRUKKER 2020

Reményteljesen indult az év a "LAKNI KELL" projekttel, a "PARTISAN-os" kiállítás sorozatunkkal, de meglehetősen sok átszervezés és lemondott esemény jellemezte a nem csak számunkra igen nehéz 2020-as évet. Ennek ellenére a közösségi szempontból teljesen reménytelen év végére a "DIÓBÉL" kiadó, az "EZMBA Hanglemez projektje" és a PTE Művészeti Karával történő kiadványkészító együttműködéseink közös munkával tartották egyben alkotóműhelyünket. A vírushelyzet ellenére az NKA által támogatott ismeretterjesztő-foglalkoztó workshopjaink nem álltak le, az év végére/ 2021-es év elejére pedig a Nemzeti Tehetség Program támogatásával vágunk bele az alumni közösségfejlesztésbe.