közösségi nyomda-műhely

A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely egy 2018 óta működő pécsi alkotóközösség, magasnyomó-, szita- és riso műhellyel.

Az egyesület tagjai képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti érdeklődésük és elkötelezettségük köt össze. Küldetésük az érdeklődő képzőművészek, önkéntesek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumni közösség építése, illetve társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása.

riso workshopok

A Risograph a szitanyomás, a stencilgép és a fénymásolás tulajdonságait ötvözi. A géppel színenként nyomtatunk, és a színrétegek egymásra nyomtatásával újabb kevert színeket kaphatunk. Mivel a Riso hőt nem bocsájt ki, és szója-alapú festéket használ, így környezetbarát alternatívája a színes nyomtatásnak és fénymásolásnak.A foglakozásokon egyedi nyomatokat készítünk rajzolt és montázs alapanyagokból. A montázsokból a Riso másolókkal a szitanyomatokhoz hasonló A3-as nyomatokat készítünk.

KÖNYVKÖTÉS

Dombornyomott vázlatfüzetet, leporellót, textil-borítást készítünk század eleji nyomdagépek segítségével. A résztvevők megismerhetik és kipróbálhatják hogyan működik a kötegvágó és a csillagprés. Különböző könyv-záródási megoldásokkal is megismerkedhetnek a résztvevők, illetve műhelymunkák során a keleti kötési technikák klasszikus mintáival, varrással ismerkedhetnek.

MAGASNYOMÁS,

BETÜSZEDÉs

Nyomdai próbanyomóval, csillagpréssel és tégelysajtóval nyomunk linóról, fadúcról, fabetúkkel és lézervágott alternatív nyomóformákkal printeket, plakátokat vagy dombornyomott kártyákat.

 

SZITANYOMÁS

LÉTRA közösségi alkotói tér egykori szitaműhelyének leszármazottja síknyomó műhelymunka helyszíne.