top of page

közösségi nyomda-műhely

A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely egy 2018 óta működő pécsi alkotóközösség, magasnyomó-, szita- és riso műhellyel.

Az egyesület tagjai képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti érdeklődésük és elkötelezettségük köt össze. Küldetésük az érdeklődő képzőművészek, önkéntesek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumni közösség építése, illetve társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása.

riso workshopok

A Risograph a szitanyomás, a stencilgép és a fénymásolás tulajdonságait ötvözi. A géppel színenként nyomtatunk, és a színrétegek egymásra nyomtatásával újabb kevert színeket kaphatunk. Mivel a Riso hőt nem bocsájt ki, és szója-alapú festéket használ, így környezetbarát alternatívája a színes nyomtatásnak és fénymásolásnak.A foglakozásokon egyedi nyomatokat készítünk rajzolt és montázs alapanyagokból. A montázsokból a Riso másolókkal a szitanyomatokhoz hasonló A3-as nyomatokat készítünk.

KÖNYVKÖTÉS

Dombornyomott vázlatfüzetet, leporellót, textil-borítást készítünk század eleji nyomdagépek segítségével. A résztvevők megismerhetik és kipróbálhatják hogyan működik a kötegvágó és a csillagprés. Különböző könyv-záródási megoldásokkal is megismerkedhetnek a résztvevők, illetve műhelymunkák során a keleti kötési technikák klasszikus mintáival, varrással ismerkedhetnek.