top of page

BÜSZKESÉGEINK ZINE

szabad terek x szIvárvány misszió alapítvány x drukker



"A füzetben szereplő híres magyarok nagy hatású alkotók voltak, akik nélkül nem lenne ugyanolyan a történelmünk. A kiadvány azért készült, hogy megmutassuk, a szexuális és nemi kisebbségek egyidősek az emberiséggel és részesei a magyar kultúrának. A világ mindig is sokszínű volt és mi büszkék vagyunk erre a sokszínűségre."

A fenti szöveg olvasható a "Büszkeségeink" című füzet fülszövegén, melyben alkotóink egy-egy LMBTQ művész portréját készítették el, a linómetszés/riso technika alkalmazásával. A portrékhoz idézetek társulnak, ezek tematikailag szerteágazóak, az egyetlen közös bennük, hogy az adott személyre jellemzők.


A tizenhat drukkeres alkotó magasnyomással készült (lino, fadúc, polimer) portréival illusztrált, riso-val sokszorosított, sorszámozott (200 db) füzeteket a Budapest Pride csapatával (köszönet Radványi Vikinek) közösen gondoltuk ki, majd a Szabad Terek hálózatának segítségével valósítottuk meg. A füzet a Budapest Pride kísérőeseményén debütált.


A füzet felhívja a figyelmet arra, hogy a sokszínűség érték, az emberek fogadják el magukat és egymást, ismerjék fel az önismeret fontosságát és aktívan vegyenek részt közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért. A felsorolt idézetek a kulturális kánonból jól ismert szereplőket vélhetően eddig nem ismert kontextusban mutatják be. A kiadvány nem foglal állást - mindenféle tárgyilagosság és kijelentés nélkül - közvetve ébreszt gondolatokat, érzéseket - további ismeretszerzésre ösztönözve.

Közreműködő alkotóink:

Biacsics Renáta Knyihár Bence Marics Tamara Csibi Anett Szöllősi Géza Bőhm Dorottya Madari Kinga Sági Kitti, Dr. Ákos Levente Sárkány Balázs Somogyi Éva Varga Balázs Lévai Fanni Papp Zsófia Harangozó Imre Böhm Gergely


bottom of page