top of page

UKMUKFUKK x DRUKKER ZINEFESZT 2021

A hazai és külföldi kis kiadók, print- és zinekészítők eseménye, az Ukmukfukk Zinefeszt 2021-ben rendhagyó módon a DRUKKER alkotóközösséggel társulva pécsi helyszínről jelentkezett egy háromnapos rendezvénnyel. A fesztivál fókuszában a hazai alkotók álltak.


Az Ukmukfukk Zinefeszt hat éve indult azzal a céllal, hogy lenyomatot adjon a magyar zinekultúra aktuális állapotáról. Ugyanakkor nemzetközi kontextusba is helyezte a hazai készítőket azáltal, hogy párbeszédet hozott létre a Magyarországra látogató külföldi alkotókkal, amelynek eredményeként kölcsönösen inspiratív együttműködések, és egy európai szubkulturális platform jött létre.


Ennek is köszönhetően az elmúlt években olyan változáson és növekedésen ment át a hazai zine-szcéna, hogy megérett arra, hogy csak magyar alkotókat mutasson be a fesztivál. Két éve is a magyar zine volt a fesztivál középpontjában, 2020-ban pedig ismét nemzetközi alkotók lettek volna fókuszban, ha nem lett volna világjárvány. De pont a járvány miatt, hogy 2021-ben se maradjon el a zine-ünnep, egy kisebb lélegzetű esemény szerveződött szeptemberben, Pécsen, a magyar zinekkel a főszerepben.


A pécsi zinefeszt során a UKMUKFUKK fesztivál kiállítói és szakmai csapata 3 napos

eseménysorozaton népszerűsítette a hazai zine kultúrát - lehetőséged adva független

alternatív művészeti és kulturális szereplőknek a bemutatkozásra, együttes munkára,

vásárra. A programhoz a Szabadkikötő biztosított helyszínt (napi workshop, vásár és esti koncertek), illetve az eseménysorozat az Apolló Mozi rövidfilmvetítésével zárult, amely témájában és alkotói közegében szoros átfedést mutat a zinekultúra hazai szereplőivel. Ezen a linken olvashattok a vetített filmekről, az előzeteseket a címekre bökve láthatjátok.

A MOME Animációs közössége, a MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Az Ukmukfukk Zinefeszt alkalmából az ő animációs filmjeiket nézhettük az elmúlt öt évből, közel 80 percben, a szervezők szubjektív válogatásában.


Bővebben az eseményről:


Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page